Auteursrechten op je factuur: waarom je er beter niet zelf aan begint

Als creatieve freelancer beschik je over de auteursrechten op je werk: teksten, ontwerpen, foto’s, websites, software… Als je met je opdrachtgever afspraken maakt over je auteursrechten (wat mag je opdrachtgever doen met je werk? Aanpassen, publiceren, doorverkopen,…) kan je een vergoeding ontvangen die belastbaar is als roerend inkomen. Een aanrader, want je bespaart er een hoop belastingen mee! Maar: de voorwaarden om van dit voordelige systeem te kunnen profiteren zijn ingewikkeld en tijdrovend. Weet jij ze allemaal zelf in te lossen? Laten we dat even overlopen!

1. Je opdrachtgever moet de werken die je hebt gemaakt exploiteren

Behalve indien het gaat om een particuliere klant, vormt deze eerste voorwaarde meestal geen probleem.

So far so good? Op naar voorwaarde twee.

2. Je moet expliciet en schriftelijk rechten toekennen op je werken

Auteursrechten toekennen op je werk is geen sinecure. De Belgische wetgever heeft gekozen voor een heel strikte bescherming van de auteur. Daardoor is het bijzonder moeilijk om op een juridisch correcte manier rechten toe te kennen aan je opdrachtgever.

Heb jij juridisch advies ingewonnen en zowel je contracten als je algemene voorwaarden hieraan aangepast? Nee? We hopen samen met jou dat de belastingcontroleur niet meteen langskomt.

Deed je dat wel? Prima, op naar de volgende voorwaarde.

3. Je moet op voorhand een verdeelsleutel afspreken

Honderd procent factureren in auteursrechten aanvaardt de fiscus niet. Er moet met andere woorden steeds een bepaald percentage in prestaties vergoed worden, en het is precies over deze verdeelsleutel dat je op voorhand een akkoord moet bereiken met je opdrachtgever.

Doe jij dat voor elke opdracht en met elke opdrachtgever? Mooi zo, op naar de volgende! Doe je het niet, weet dan dat er een onaangenaam staartje kan komen aan het verhaal.

4. Je moet het bedrag van de auteursrechten afzonderlijk vermelden op de factuur

Als creatieve freelancer is het betere rekenwerk misschien niet echt your cup of tea. Nochtans kan je maar beter zorgen dat je berekeningen kloppen want om vergoed te worden in auteursrechten moet je de vergoeding afzonderlijk begroten en vermelden op de factuur.

Is dat voor jou een fluitje van een cent? Check dan zeker ook de laatste voorwaarde!

5. Je klant moet roerende voorheffing berekenen, inhouden en doorstorten

Hopelijk heb je een goede relatie met je opdrachtgever en heeft hij één en ander over voor jouw diensten. In het systeem van auteursrechten zal je klant namelijk moeten instaan voor het berekenen, inhouden en doorstorten van de roerende voorheffing aan de fiscus. En dat binnen de 15 dagen! Doet hij dat niet, dan riskeert je klant heel wat gedoe én geld!

Conclusie

Moraal van het verhaal? Als je een flinke besparing op je belastingen wil zonder administratieve rompslomp of complexe berekeningen, dan biedt Creative Shelter de uitweg. Meer weten? Lees verder op onze website of contacteer ons en krijg meer uitleg van één van onze teamleden.