Creative Shelter

Betaal minder
belastingen door auteursrechten

Creatieve freelancers kunnen netto 30% meer overhouden dankzij de lagere belasting op de vergoeding voor auteursrechten. Creative Shelter helpt hen met de complexe en tijdrovende administratieve en fiscale rompslomp die daar bij komt kijken. We leggen het hieronder in het kort uit.

Auteursrechten in een notendop

We leggen het heel eenvoudig uit:

Auteur

Elke persoon die een origineel werk tot stand brengt of bijdraagt.

Auteursrechten

De rechten die door de auteurswet worden toegekend aan de auteur van een origineel werk.

Vermogensrechten (financieel van aard, verhandelbaar!)

  • Reproductierecht
  • Publiek mededelingsrecht
  • Distributie
  • Bewerken, aanpassen en vertalen

Morele rechten (verbonden aan de auteur, niet verhandelbaar)

  • Integriteitsrecht
  • Divulgatierecht
  • Vaderschapsrecht

Origineel werk

Elk werk dat de uitdrukking is van een eigen intellectuele inspanning door de maker waardoor het de persoonlijke stempel van de auteur draagt.
Bijvoorbeeld: teksten, foto's, logo's, websites, video's, ontwerpen van een drukwerk, decor, muziek, broncode...


Overdracht van auteursrechten

Auteursrechten zijn altijd eigendom van de (co)auteur en daar moeten afspraken rond gemaakt worden. Wat mag de opdrachtgever met je werk doen? Aanpassen, publiceren, vertalen, kopiëren, verkopen?

De auteursrechten moeten eigenlijk overgedragen (cessie) of toegekend (concessie) worden aan de opdrachtgever.


Gunstig fiscaal tarief

Door die overdracht of toekenning heeft de (co)auteur recht op een vergoeding dat onder een gunstig fiscaal tarief valt. In de praktijk gaat dit over gemiddeld 30% netto.

Meer overhouden door auteursrechten?

Ben jij copywriter, fotograaf, web developer, UX/UI-designer, software-ontwikkelaar, grafisch ontwerper, auteur, journalist of vertaler/tolk? Dan beschik je over de auteursrechten op je werk: teksten, ontwerpen, foto’s, websites, software

Als je met je opdrachtgever duidelijke en professionele afspraken maakt over de overdracht van je auteursrechten kan je een vergoeding ontvangen die belastbaar is als roerend inkomen. Aangezien roerend inkomen aan een aanzienlijk lager tarief belast wordt dan inkomsten uit arbeid, kan je op deze manier een pak meer overhouden aan je prestaties, gemiddeld 30% meer

Door je facturen voor creatieve prestaties in de online tool van Creative Shelter op te maken, voldoe je gegarandeerd aan alle wettelijke administratieve voorwaarden om gebruik te maken van de lagere belasting op de vergoeding voor je auteursrecht. Wij regelen dat jij, je boekhouder en je opdrachtgever aan alle complexe wettelijke administratieve en fiscale verplichtingen voldoen.

Vraag een vrijblijvende simulatie aan

Zo kan Creative Shelter je helpen met auteursrechten

Freelancers

Je laat als freelance eenmanszaak jaarlijks duizenden euro's aan auteursrechten liggen. Creative Shelter zorgt ervoor dat je meer netto overhoudt zonder extra inspanningen
Ik ben freelancer

Zaakvoerders

Als zaakvoerder van een vennootschap laat je jaarlijks duizenden euro's aan inkomsten liggen. Innovation Shelter helpt je om privé een hoger netto inkomen over te houden.

Ik ben zaakvoerder

Boekhouders

Komen uw freelance klanten vaak met moeilijke vragen over auteursrechten? Creative Shelter helpt u auteursrechten op een fiscaal correcte manier te gebruiken.

Ik ben boekhouder

Opdrachtgevers

Als opdrachtgever van creatieve freelancers ben je niet per definitie eigenaar van het geleverde werk. Creative Shelter bespaart tijd en geld voor opdrachtgevers van freelancers.
Ik ben opdrachtgever

Auteursrechten voor werknemers

Payflip is een eenvoudige tool die de loonpakketten van KMO’s analyseert aan de hand van enkele vragen. Op basis daarvan stellen we fiscale optimalisaties voor die een win-win zijn voor werkgever én werknemer. Een gemotiveerd team met lagere loonkosten, dat is onze belofte!

Meer info

Meer weten over auteursrechten?

Ontdek Auteursrechten.be

Speciaal voor professionals die op zoek zijn naar meer informatie zoals de wetgeving, rulings en circulaires, uitzonderingen, verdeelsleutels... bouwden we auteursrechten.be, hét informatieplatform rond auteursrechten.
Bezoek Auteursrechten.be