Creative Shelter

Infosessie

Wat mag je als opdrachtgever doen?

Wat mag jij als opdrachtgever doen met het creatieve werk van jouw freelancer of individuele maker? Aanpassen, publiceren, doorverkopen…? Bij de aankoop van een illustratie of foto, lijkt het vanzelfsprekend om na te denken over de auteursrechten die je op dat beeld hebt. Toch blijven ook de schrijver van een boek of artikel, maker van software of bedenker van een innovatief concept… auteursrechthebbende over het opdrachtmateriaal.

Tenzij dat vooraf duidelijk anders werd afgesproken.

De creatieve maker

In eerste instantie is de creatieve maker, namelijk de freelancer die de creatieve arbeid heeft verricht, automatisch ook de auteursrechthebbende van het werk. Wie betaalt, bepaalt dus niet helemaal wat er achteraf nog met dat werk kan of mag gebeuren.

De factuuromschrijving, zelfstandigheid of mate van begeleiding en sturing binnen een creatieve opdracht, rechtsvorm... bepalen in welke mate de opdrachtgever ook auteursrechthebbende wordt.

Complexe materie dus… But where to begin?

Goede afspraken, goede vrienden

Het is dus niet per definitie zo dat jij als opdrachtgever de auteursrechthebbende van een werk wordt, omdat je voor een bepaalde opdracht hebt betaald. Die zaken moet je vooraf goed afspreken en vastleggen in de factuur: what you pay is what you get.
Creative Shelter begeleidt freelancers bij het opstellen van facturen waarbij de - gedeeltelijke of exclusieve - overdracht van auteursrechten op juridisch correcte wijze op papier wordt gezet. Zo bent u er als opdrachtgever zeker van dat u geen creatieve kat in een zak koopt en loopt u achteraf nooit het gevaar om in een auteursrechtelijke discussie te belanden.

Een win-win voor freelancer en opdrachtgever. Want werken via auteursrechten is ook voor de opdrachtnemer fiscaal interessanter. Creative Shelter neemt de tijdrovende taak op zich om ervoor te zorgen dat onze freelancers aan alle voorwaarden van het systeem voldoen om hiervan gebruik te kunnen maken.
 • Het is een echte aanraden om samen te werken met Creative Shelter! Eline Lutters, Eskofin
  Eskofin logo
 • Ik factureer op jaarbasis ongeveer 35.000 euro. Daar hield ik vroeger amper 17.500 euro aan over. Dankzij Creative Shelter heb ik nu een netto-inkomen van bijna 24.000 euro. Ik ben geen kei in cijfers, maar dat zijn toch ettelijke duizenden euro’s meer inkomsten per jaar. Vanessa, Freelance Ontwerpster
  Vanessa, Freelance Ontwerpster
 • Samenwerken met de specialisten ter zake van Creative Shelter, heeft de ondernemers die we bij BoekhouderOnline begeleiden, veel meer netto laten overhouden van hun inkomsten. Dankzij de eenvoudige facturatietool zijn hun facturen met betrekking tot auteursrechten bovendien ook meteen conform de wetgeving opgemaakt. Nu er ook nog eens een platform voor boekhouders én koppeling met onze boekhoudsoftware Yuki is bijgekomen zijn we alleen maar meer tevreden.

  Cindy Collier, Boekhouderonline.be
  CreativeShelter- Testimonial

Onze partners

Je bent in goed gezelschap.
Boek je factuur met auteursrechten automatisch in.
winbooks
dropbox
gmail
exact
google cloud
winbooks
yuki
teamleader
mollie

Maak nu je account aan

Laat niet langer euro’s liggen en betaal minder belastingen, vanaf de eerste factuur.
Ik wil meer verdienen