Creative Shelter

Infosessie

Wat mag je als opdrachtgever doen?

Wat mag jij als opdrachtgever doen met het creatieve werk van jouw freelancer of individuele maker? Aanpassen, publiceren, doorverkopen…? Bij de aankoop van een illustratie of foto, lijkt het vanzelfsprekend om na te denken over de auteursrechten die je op dat beeld hebt. Toch blijven ook de schrijver van een boek of artikel, maker van software of bedenker van een innovatief concept… auteursrechthebbende over het opdrachtmateriaal.

Tenzij dat vooraf duidelijk anders werd afgesproken.

De creatieve maker

In eerste instantie is de creatieve maker, namelijk de freelancer die de creatieve arbeid heeft verricht, automatisch ook de auteursrechthebbende van het werk. Wie betaalt, bepaalt dus niet helemaal wat er achteraf nog met dat werk kan of mag gebeuren.

De factuuromschrijving, zelfstandigheid of mate van begeleiding en sturing binnen een creatieve opdracht, rechtsvorm... bepalen in welke mate de opdrachtgever ook auteursrechthebbende wordt.

Complexe materie dus… But where to begin?

Goede afspraken, goede vrienden

Het is dus niet per definitie zo dat jij als opdrachtgever de auteursrechthebbende van een werk wordt, omdat je voor een bepaalde opdracht hebt betaald. Die zaken moet je vooraf goed afspreken en vastleggen in de factuur: what you pay is what you get.
Creative Shelter begeleidt freelancers bij het opstellen van facturen waarbij de - gedeeltelijke of exclusieve - overdracht van auteursrechten op juridisch correcte wijze op papier wordt gezet. Zo bent u er als opdrachtgever zeker van dat u geen creatieve kat in een zak koopt en loopt u achteraf nooit het gevaar om in een auteursrechtelijke discussie te belanden.

Een win-win voor freelancer en opdrachtgever. Want werken via auteursrechten is ook voor de opdrachtnemer fiscaal interessanter. Creative Shelter neemt de tijdrovende taak op zich om ervoor te zorgen dat onze freelancers aan alle voorwaarden van het systeem voldoen om hiervan gebruik te kunnen maken.
 • “Sinds ik met Creative Shelter werk, sta ik sterker in mijn schoenen. Mijn administratie rond auteursrechten wordt vlot geregeld. De betalingen van mijn facturen worden goed opgevolgd. Ik merk dat klanten de betalingstermijn beter respecteren. Het bespaart me alvast veel administratieve rompslomp.” Matthias Vanheerentals
 • Het team van Creative Shelter staat altijd paraat om je te helpen op een duidelijke en vriendelijke manier. Super service! Pieter Claessens, Padoek Films
  Pieter Claessens, Padoek Films
 • Als copywriter ben ik niet graag met cijfers bezig. Maar écht niet. Ik liet mijn boekhouder dus eerst uitpluizen of Creative Shelter ok was voor mijn situatie, en die gaf zeer snel groen licht.
  Sinds ik aangesloten ben, stop ik veel minder tijd in het opmaken en uitsturen van facturen. Het allerschoonste is natuurlijk dat ik een pak meer verdien, terwijl de klant hetzelfde betaalt.
  Elke freelancer zou van dit systeem gebruik moeten kunnen maken, dus ik help met plezier de boodschap verspreiden via het handige referral-programma.
  Linde Jacobs, copywriter
  Logo Linde Jacobs

Onze partners

Je bent in goed gezelschap.
Boek je factuur met auteursrechten automatisch in.
winbooks
dropbox
gmail
exact
google cloud
winbooks
yuki
teamleader
mollie

Maak nu je account aan

Laat niet langer euro’s liggen en betaal minder belastingen, vanaf de eerste factuur.
Ik wil meer verdienen