Maak gebruik

van je auteursrechten

Freelancers verdienen meer

joepi9

Ons verhaal

De mogelijkheid om je te laten vergoeden voor je auteursrechten aan een bijzonder gunstig tarief bestaat al sinds 2008. Iets wat Stan De Vocht, jurist gespecialiseerd in intellectuele eigendom, al een poosje wist.

Het was maar als hij erachter kwam dat zijn broer Tim, een freelance grafisch ontwerper, geen gebruik maakte van dit uitzonderlijk voordelige systeem, dat de bal aan het rollen ging.

Want uit een rondvraag onder freelancers bleek dat Stans broer lang niet de enige was die vergoedingen voor auteursrechten links liet liggen. Sterker nog: bijna geen enkele freelancer maakte van die mogelijkheid gebruik. Waarom betaalden al die freelancers systematisch teveel belastingen?

De verklaring bleek voor de hand te liggen: de voorwaarden om vergoed te worden voor auteursrechten zijn niet min. Zo moeten er overeenkomsten gesloten worden over auteursrechten, moet de vergoeding voor de auteursrechten afzonderlijk begroot en gefactureerd worden en is de opdrachtgever verplicht roerende voorheffing te berekenen, aan te geven bij de fiscus en door te betalen.

Stan begreep al snel dat zowel freelancers als hun opdrachtgevers dit systeem nooit zonder ondersteuning of hulp zouden kunnen toepassen. En wie was er beter geplaatst dan Stan om hen te helpen?

En dus richtte Stan in 2013 Creative Shelter op en is hij sindsdien niet meer gestopt met freelancers aan de vergoeding te helpen waar ze recht op hebben.

Wat is het nu eigenlijk?

Ik wil het met je hebben over facturatie. Ik weet het – niet meteen een sexy onderwerp, laat staan iets waar je je creativiteit op kan loslaten. Als ik het erover heb met je collega-freelancers, dan vallen de woorden “noodzakelijk kwaad” nogal eens. Velen vinden het tijdrovend, saai, vervelend. Niet altijd eenvoudig.

Nochtans is het opmaken en opvolgen van facturen essentieel om je business overeind te houden. Om de nodige cashflow te genereren die ervoor zorgt dat jij dag na dag je creatieve ei kan leggen.

Dat is niet evident: veel freelancers geven aan dat er na aftrek van sociale bijdragen, belastingen en andere kostenposten bedroevend weinig overblijft van hetgeen ze oorspronkelijk factureerden.

Wat veel freelancers niet weten, is dat ze jaarlijks duizenden euro’s aan inkomsten laten liggen.

Er bestaat namelijk een manier om je netto-inkomsten als creatieve freelancer te maximaliseren: je werk (deels) als vergoeding van auteursrechten laten betalen. Het levert een aanzienlijk belastingsvoordeel op. En dankzij Creative Shelter kan je hiervan profiteren zonder zelf in te moeten staan voor complexe berekeningen of administratieve rompslomp.


Wat veel freelancers niet weten,
is dat ze jaarlijks duizenden euro’s
aan inkomsten laten liggen.

 

Stanislas De Vocht
Oprichter en bezieler van Creative Shelter

Hoe werkt het?

Wat jij doet:

  1. Creër! Ontwerp, schrijf, fotografeer, codeer of leg een ander creatief ei.
  2. Creatie klaar? Maak dan een factuur aan in de online tool. Omdat de tool ontzettend simpel en gebruiksvriendelijk is, is dat in 1-2-3 gepiept.
  3. Sit back & relax! Of ga aan de slag met de volgende opdracht…

Wat Creative Shelter voor jou doet:

  1. De factuur versturen aan de opdrachtgever. We houden daarbij uiteraard rekening met alle wettelijke en fiscaalrechtelijke vereisten. En dat zijn er een hoop!
  2. Jouw factuur aan Creative Shelter opmaken.
  3. Betalingen opvolgen en herinneringen versturen.
  4. Betalen van je prestaties onmiddellijk na de storting door de eindklant.
  5. Auteursrechten vergoeden op het einde van elke maand.
  6. Alle fiscale administratie, inclusief het berekenen, aangeven en betalen van de roerende voorheffing.
  7. Je bijstaan indien de fiscus vragen zou hebben over de aard en de omvang van de vergoeding voor auteursrechten.
facturen

Waarom freelancers voor Creative Shelter kiezen


Als accountant raad ik Creative Shelter aan al mijn creatieve klanten aan. Creative Shelter werkt, mijn klanten zijn tevreden en ik ben tevreden wanneer mijn klanten tevreden zijn.

Chris Vandecasteele
Accountant


Creative Shelter werkt! Ik hou netto veel meer over. De online tool om facturen op te maken en de goede opvolging door Creative Shelter zorgen voor een enorme administratieve vereenvoudiging.

Kjell
Web design

Wil je liever de uitleg
persoonlijk?

Kom naar een infosessie en krijg een antwoord op al je vragen.

footer1

Alles op een
rijtje

In onze brochure leggen we het systeem haarfijn aan je uit.

footer2