Vanaf 2025 worden mijn facturen anders verwerkt. Wat verandert er?
Geen stress, jij blijft facturen opmaken zoals je gewoon bent. Daar verandert er niets aan. En wij controleren alles ook nog steeds even nauwkeurig als altijd. Alleen de verwerking, die verloopt iets anders.
Hoe verwerken wij je factuur nu?
Tot en met 31 december 2024 passen we de verdeelsleutel enkel toe op jouw aangeduide creatieve prestaties. Die aanpak baseerden we op de bestaande rulingpraktijken en rechtsleer. Ruling-watte? We leggen het uit in het geschiedenislesje onderaan in deze FAQ.
In elk geval: vanaf 2025 pakken we het dus anders aan.
En hoe verwerken wij je factuur dan vanaf 2025?
Awel, vanaf 1 januari 2025 zijn er twee scenario’s mogelijk. Dus om er wat overzicht in te bewaren, hebben we ze even opgesplitst.
Scenario 1: meer dan 50% van je factuur is een creatieve prestatie.
Is meer dan 50% van je factuur* een creatieve prestatie? Dan passen we op je volledige factuur de 70/30-verdeelsleutel toe. Dus niet enkel op je creatieve prestaties, zoals vroeger.
De uitkomst? Een fiscaal voordeel op je volledige factuurbedrag. Good to know: de vergoeding berekenen we dan ook op je volledige bedrag en niet enkel op je creatieve prestatie.
Waarom de switch? Zo word je fiscaal niet afgestraft omdat je eerlijk bent. Eerlijk over de kilometervergoeding die jij op een aparte factuurlijn vermeldt, in plaats van die te verwerken in je projectprijs, bijvoorbeeld.
In dit scenario gaan we er dus vanuit dat het grootste deel van je factuur gaat over een opdracht die in aanmerking komt voor een auteursvergoeding.
*Hergebruik en onderaannemingen er niet bijgerekend.
Scenario 2: minder dan 50% van je factuur is een creatieve prestatie.
Het grootste deel (≤ 50%) van je factuur is ‘geen creatieve prestatie’. Resultaat? De verdeelsleutel passen we niet toe op het volledige bedrag, dat valt nu eenmaal niet te verantwoorden. We passen dan - zoals je het al gewoon bent - de verdeelsleutel toe op al jouw creatieve prestaties (daarop betaal je ook je vergoeding), en de niet-creatieve prestaties beschouwen we net zoals vroeger voor 100% als beroepsinkomsten (zonder vergoeding, da’s nieuw!).
Voor hergebruik word je nog steeds voor 100% vergoed in auteursrechten, omdat er geen nieuwe prestatie aan te pas kwam. Verduidelijk dit altijd ook zo goed mogelijk op je factuur.
Voor een onderaanneming geldt het omgekeerde: da’s altijd voor 100% een beroepsinkomst.
En is dat wel allemaal juridisch in orde? Ja hoor. De nieuwe wetgeving maakt deze aanpassing mogelijk. We hadden enkel wat tijd nodig om dit allemaal in detail uit te pluizen. Aleja, om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Je kent ons hé.
En waarom die verandering?
Zodat jij nog steeds zoveel mogelijk overhoudt. Want door de verdeelsleutel toe te passen op je volledige factuur, kan jij voordeel halen uit alles wat je factureert en niet enkel uit je creatieve prestatie.
We vertrouwen jou, hé
We verwachten dat jij je factuur naar waarheid opstelt. Wat bedoelen we daarmee? Je factuur zo in elkaar puzzelen dat je net meer dan de helft creatieve prestaties factureert om extra voordeel te hebben, da’s niet de bedoeling.
En dan nog die kleine geschiedenisles.
Voor de ‘hervorming’ was er eigenlijk geen wetgevend kader dat bepaalde hoeveel jouw vergoeding uit auteursrechten mocht bedragen in verhouding tot de vergoeding voor jouw prestaties (belastbaar als beroepsinkomsten), enkel hoeveel dat maximaal op jaarbasis mocht zijn om niet in de kijker te lopen.
Rulings die uitgevaardigd werden door de Dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB), werden in de praktijk vaak gebruikt als norm of richtlijn om de hoogte van die vergoeding in percentage te bepalen, terwijl die eigenlijk alleen bindend zijn voor de partijen die de ruling aanvragen. Heel simplistisch voorgesteld: iedereen moest eigenlijk een eigen methode uitwerken. Dat deden we dus ook bij Creative Shelter.
Onze visie? Zonder de nodige auteursrechten kan je opdrachtgever jouw werk niet exploiteren, en zonder gepresteerde uren zou er geen werk zijn. Beide onderdelen zijn dus eigenlijk evenwaardig en essentieel. Vanuit die denkwijze werd alles wat in aanmerking komt (creatieve prestaties) 50/50 verdeeld in beroepsinkomsten en auteursrechten.
Omgekeerd werden prestaties die niet in aanmerking komen helemaal niet verdeeld, en dus voor 100% als beroepsinkomsten beschouwd.
Sinds de hervorming is er een duidelijker kader, dat de verhouding tussen prestaties en auteursrechten vastlegt. Onze initiële verdeelsleutel van 50/50 werd in 2023 zelfs in die wet opgenomen, wat onze werking alleen maar legitimiteit verleent (onze interpretatie).
De wet stelt wel dat - als er zowel prestaties geleverd worden als rechten toegekend (een ‘gemengde factuur’ dus) - jouw totale vergoeding maar voor 30% (vanaf 2025) uit auteursrechten mag bestaan.
Als wij enkel op de creatieve prestaties die 70/30-verdeling zouden toepassen, dan handelen we eigenlijk nog strikter dan wat de wet voorschrijft. En achterliggend zou dat betekenen dat we jou via ons systeem gaan aanmoedigen om in jouw facturen zoveel mogelijk prestaties als creatief aan te duiden en zo weinig mogelijk als niet-creatief. Dat willen we uiteraard vermijden.
Vandaar dus deze verandering.