Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Auteursrechten in 2025: klaar voor de toekomst met de nieuwe fiscale regels

De fiscale behandeling van inkomsten uit auteursrechten werd de afgelopen jaren verduidelijkt. Conclusie? Het blijft een interessante optie voor creatieve beroepen of iedereen die werk maakt dat in aanmerking komt voor auteursrechten.

Leestijd
minuten
Auteur
Auteursrechten
Accountants

De drie fases van de overgangsregeling zijn afgerond en de definitieve regels gingen in op 1 januari 2025. Klaar om jouw klanten het komende jaar te begeleiden bij hun auteursrechten? Hier lees je alles wat je moet weten! 

Belangrijke voordelen blijven behouden

De auteursrechtenregeling blijft fiscaal voordelig. Inkomsten uit auteursrechten worden belast tegen een tarief van slechts 15% roerende voorheffing en na aftrek van forfaitaire kosten daalt dit effectief naar 7,5% tot max 11% gemiddeld. Dat is aanzienlijk lager dan de belastingdruk op gewone beroepsinkomsten, waar je al start met 20,5% sociale bijdragen en daarbovenop belastingen betaalt tussen de 25% en 50%.

De nieuwe verdeelsleutel in 2025 van 50/50 over 60/40 tot 70/30

De overgangsregeling introduceerde stapsgewijs aangepaste verdeelsleutels voor de verdeling beroepsinkomsten en auteursrechten:

  • 2023: Maximaal 50% van de inkomsten mocht uit auteursrechten bestaan.
  • 2024: Het maximum werd verlaagd naar 40% auteursrechten, 60% beroepsinkomsten.
  • Vanaf 2025: De definitieve verhouding wordt 70/30, waarbij maximaal 30% als auteursrechten mag worden beschouwd.

Deze wijzigingen zorgen voor meer duidelijkheid en maken de regeling eenvoudiger toepasbaar. Mooi meegenomen: het helpt om discussies met de fiscus te vermijden.

Absolute maxima, meer zekerheid voor de toekomst

Inkomsten uit auteursrechten boven € 75.360,00* worden niet fiscaal voordelig behandeld en worden belast als beroepsinkomsten. Er geldt ook een absoluut maximum: als het gemiddelde inkomen uit auteursrechten over vier jaar hoger ligt dan dit bedrag, vervalt het fiscale voordeel volledig voor het jaar dat daarop volgt. Dit maximum garandeert dat de regeling duurzaam blijft en alleen wordt toegepast waar het bedoeld is.

Voorwaarden voor toepassing duidelijk gemaakt

Om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen moet het werk van je klant voldoen aan specifieke criteria:

  1. Bescherming door auteursrecht: Het werk moet origineel zijn en in een concrete vorm zijn uitgedrukt.
  2. Overdracht of licentie: De rechten moeten worden overgedragen of in licentie gegeven aan een derde.
  3. Effectief gebruik: De derde partij moet het werk gebruiken voor openbaarmaking, reproductie of mededeling aan het publiek.

Kortom: meer duidelijkheid en een blijvend voordeel

Dat de regeling voor auteursrechten strenger werd, betekent niet dat ze niet meer interessant is. In tegendeel: de voordelen voor wie in aanmerking komt blijven groot. En nu het toepassingsgebied duidelijker is afgelijnd, is er minder kans op misinterpretaties en discussies met de fiscus.

Hoe kan je als accountant je klanten ondersteunen? 

Door advies te geven over de juiste toepassing van auteursrechten en hulp te bieden bij de administratieve verwerking ervan, want daar komt wel wat bij kijken.

Heb je nood aan extra kennis of expertise? Daarvoor kan je altijd bij ons terecht.  

* Voor de inkomsten van 2025. Voor de inkomsten van 2024 is dat € 73.070. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. 

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou tot 20% meer opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Eenmanszaken

Wat is het uurtarief van freelancers?

Prijzen, het is en blijft een gevoelig onderwerp. Maar stiekem wil je wel weten hoeveel andere freelancers vragen. Toch? Dat dachten wij ook, dus trakteren we op inzichten in de tarieven van freelancers. Cijfers van UNIZO én de gemiddelde tarieven van freelancers die via Creative Shelter factureren. Speciaal voor jou in een mooi overzicht gegoten. Alstublieft, dankuwel.

Lees meer
Eenmanszaken

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er voor jou als freelancer?

Een nieuw regeerakkoord? Dat heeft een impact op alle facetten van de maatschappij, ook op het leven als zelfstandige. Benieuwd wat er voor jou verandert?

Lees meer
Accountants
Auteursrechten

De fiche 281.45 en andere verplichtingen rond roerende inkomsten

Inkomsten uit auteursrechten zijn roerende inkomsten, net zoals inkomsten uit spaarrekeningen, beleggingen … Bij de uitbetaling van die roerende inkomsten horen administratieve verplichtingen. En leef je die verplichtingen niet na? Dan hangen daar sancties aan vast. We geven je een overzicht van alle verplichtingen en de mogelijke sancties.

Lees meer