Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Welke verzekeringen heb ik nodig als freelancer?

Freelancen, da’s doen waar je zelf zin in hebt. Geen baas die jou taken of deadlines oplegt. Maar ook geen baas of hr-dienst die ervoor zorgt dat jij alle nodige verzekeringen hebt afgesloten. ‘t Is soms moeilijk hé, zo zelf alles moeten uitzoeken? Wel, wij helpen je er graag bij. Met deze verzekeringen zit je safe als freelancer.

Leestijd
minuten
Auteur
Eenmanszaken

Verzekerd freelancen, dat doe je zo

Er is zoals iets als de holy trinity van verzekeringen. Drie verzekeringen die, volgens ons, onmisbaar zijn als freelancer. Die zorgen ervoor dat jij met een gerust hart kan freelancen, mooi hé?

1. Professionele BA-verzekering

Beeld je even een worst-case scenario in: je krijgt teksten aangeleverd van je klant en verwijdert de bestanden per ongeluk, maar er is geen back-up. Je gebruikt als grafisch ontwerper zonder toestemming een design dat beschermd bleek te zijn door het auteursrecht en je eindklant moet ervoor betalen. Of je bent accountant en je vergeet kosten in te brengen waardoor je klant meer belasting moet betalen. Kortom: je maakt een intellectuele fout of een vergissing die financiële schade bij derden veroorzaakt.

Dan zit je safe met een professionele BA-verzekering. In ’t lang is dat dus de Professionele Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering. Die sluit je best af als je zelfstandige bent, of dat nu in hoofd- of bijberoep is, dat speelt geen rol. Missen is menselijk, fouten maken ook. De professionele BA-verzekering dekt de schade waarvoor je je familiale aansprakelijkheidsverzekering niet kan aanspreken. 

2. BA-uitbating

What’s in a name. De Burgerlijke Aansprakelijkheid Uitbating dekt schade die ontstaat terwijl jij je onderneming uitbaat. Hoewel de professionele BA-verzekering intellectuele fouten dekt, dekt de BA-uitbating materiële schade veroorzaakt tijdens de dagelijkse werking van je onderneming. 

Denk maar aan een fotograaf die tijdens een shoot een vaas breekt. Of een copywriter die tijdens een interview een kop koffie omstoot over de iPhone van een interviewer.  ‘t Kan iedereen overkomen, hé. Daarom is een verzekering altijd een goed idee. 

3. Rechtsbijstandverzekering

De brievenbus nietsvermoedend openen en dan plots: een brief van de belastingen. ‘Een vraag om inlichtingen’, da’s een mini-hartstilstand, maar die is voor niets nodig als je een rechtsbijstandverzekering hebt.

Want een rechtsbijstandverzekering, da’s hulp kunnen inschakelen bij een fiscale controle of een fiscaal geschil. Je verzekering neemt dan bijvoorbeeld de kosten van je accountant of advocaat voor hun rekening.

Lees je graag wat meer over die drie bovenstaande verzekeringen? Hier komen ze uitgebreider aan bod!

Je hebt verzekerd, en je hebt verzekerd verzekerd

Speel je graag op safe, ga je het leven graag zo mindfull mogelijk door, zonder al teveel stresskes? Dan is een extra verzekering altijd een goed plan.

Hospitalisatieverzekering

Neem je ‘break a leg’ letterlijk en beland je in een ziekenhuisbed? Dan draai je niet graag zelf op voor de kosten.

Dus zo’n verzekering, da’s wel aangeraden om als extra te nemen op je verplichte ziekteverzekering. Zo zijn die (torenhoge) ziekenhuiskosten meteen gedekt.

Vervangingsinkomen

Aangereden door een auto? Langdurig ziek? Het kan iedereen overkomen. Een gewaarborgd inkomen, dat is op dat moment je redder in nood. ‘t Is geen verplichte verzekering, wel zo eentje waarmee je jezelf gelukkig prijst op cruciale momenten. Want tijdelijk arbeidsongeschikt zijn? Da’s een uitdaging als zelfstandige..

Pensioensparen

‘Ge moet denken aan uw oude dag!’, heb je sowieso al wel gehoord. Je pensioen: voor de ene een ver-van-hun-bedshow, voor iemand anders al de volgende halte. ‘t Is hoe dan ook goed om er bij stil te staan.

Zo heb je als zelfstandige twee opties: 

  • VAPZ: Vrij Aanvullende Pensioenopbouw voor Zelfstandigen
  • POZ: Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen

En leuk om te weten: een VAPZ was tot nu toe enkel voor zelfstandigen in hoofdberoep, maar vanaf 2026 breidt dat uit naar zelfstandigen in bijberoep.

Toevallig een Shelteraar? We got you covered.

Slaap verder op je twee oren. Want factureren bij Creative Shelter, da’s genieten. Van een auteursvergoeding, maar ook van de extraatjes. En die extraatjes, da’s bijvoorbeeld die holy trinity: voor elke opdracht die je via Creative Shelter factureert, zitten de professionele BA-verzekering, de BA-uitbating en de rechtsbijstandverzekering inbegrepen

Die verzekeringen zijn trouwens extra belangrijk sinds de nieuwe aansprakelijkheidswet van 2025. Aansprakelijkheids-wat? In onze blog lees je er alles over.

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou tot 20% meer opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Eenmanszaken

Wat is het uurtarief van freelancers?

Prijzen, het is en blijft een gevoelig onderwerp. Maar stiekem wil je wel weten hoeveel andere freelancers vragen. Toch? Dat dachten wij ook, dus trakteren we op inzichten in de tarieven van freelancers. Cijfers van UNIZO én de gemiddelde tarieven van freelancers die via Creative Shelter factureren. Speciaal voor jou in een mooi overzicht gegoten. Alstublieft, dankuwel.

Lees meer
Eenmanszaken

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er voor jou als freelancer?

Een nieuw regeerakkoord? Dat heeft een impact op alle facetten van de maatschappij, ook op het leven als zelfstandige. Benieuwd wat er voor jou verandert?

Lees meer
Accountants
Auteursrechten

De fiche 281.45 en andere verplichtingen rond roerende inkomsten

Inkomsten uit auteursrechten zijn roerende inkomsten, net zoals inkomsten uit spaarrekeningen, beleggingen … Bij de uitbetaling van die roerende inkomsten horen administratieve verplichtingen. En leef je die verplichtingen niet na? Dan hangen daar sancties aan vast. We geven je een overzicht van alle verplichtingen en de mogelijke sancties.

Lees meer