Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Wat is het uurtarief van freelancers?

Prijzen, het is en blijft een gevoelig onderwerp. Maar stiekem wil je wel weten hoeveel andere freelancers vragen. Toch? Dat dachten wij ook, dus trakteren we op inzichten in de tarieven van freelancers. Cijfers van UNIZO én de gemiddelde tarieven van freelancers die via Creative Shelter factureren. Speciaal voor jou in een mooi overzicht gegoten. Alstublieft, dankuwel.

Leestijd
minuten
Auteur
Eenmanszaken

Inzichten uit het Freelancer Focus-rapport

UNIZO doet jaarlijks een onderzoek onder freelancers met het Freelancer Focus-rapport als resultaat: een overzicht van de markt, met onder andere inzichten in de tarieven van freelancers. En die inzichten, die vatten we graag voor jou samen:

Gewerkte uren versus factureerbare uren per week

Freelancers werken gemiddeld 40 uur per week. Een beetje zoals mensen in loondienst, dus. Al betekent dat niet dat ze ook 40 uur kunnen factureren. Da’s het verschil tussen gewerkte uren en factureerbare uren.

En wat dan met de factureerbare uren per week? Dat ligt lager, rond de 36 uur. De gemiddelde freelancer is nogal sympathiek. Die factureert 9% van de gewerkte tijd niet.

Het gemiddelde uurtarief

Dat schommelt. De meerderheid heeft een uurtarief tussen de 50 en 90 euro per uur. En dat gemiddelde tarief varieert per type opdracht. UNIZO deelt de resultaten op in consultancy (denk aan marktonderzoek, communicatie, management, HR …), technisch of ICT (architectuur, applicaties, websites, engineering …) en intellectuele opdrachten (copywriting, grafische vormgeving, vertalingen …).

Freelancers die werken als consultant hebben gemiddeld een hoger tarief dan wie vooral intellectuele opdrachten factureert. Het vakgebied ‘technisch of ICT’ zit daar wat tussen. Kijk maar naar de grafiek hieronder.

En dat tarief is exclusief btw trouwens, goed om te weten!

En hoe doen freelancers het bij Creative Shelter?

Het onderzoek van UNIZO geeft inzicht in het brede veld van freelancers, in verschillende sectoren. Maar hoe zit het precies bij de creatieve opdrachten? Daar doen wij graag een aanvulling op, want da’s nu toevallig een van onze specialiteiten. We doken dus even in onze eigen cijfers van 2024. Benieuwd wat het gemiddelde uur- en dagtarief is van wie factureert via Creative Shelter?

Het gemiddelde uurtarief voor creatieve opdrachten

Factureren aan een particulier of bedrijf, hoeveel jaar ervaring op de teller, een bepaalde niche in dat specifieke vak … Het heeft allemaal invloed op je uurtarief. Maar ‘t helpt wel om gemiddelden te kennen, da’s algemeen voor de creatieve sector 75 euro per uur exclusief btw.

Zie je het graag wat meer verdeeld per activiteit? Dat hebben we ook! 

  • Fotografie: 110 euro per uur*
  • Copywriting: 70 per uur
  • Audiovisuele opdrachten: 60 euro per uur
  • (Digitaal) grafisch ontwerp: 60 euro per uur

Het gemiddelde dagtarief voor creatieve opdrachten

Da’s bij wie via Creative Shelter factureert gemiddeld net geen 500 euro per dag, exclusief btw. En net zoals bij de uurtarieven, zit ook daar een verschil op per activiteit:

  • Fotografie: 640 euro per dag
  • Copywriting: 470 euro per dag
  • Audiovisuele opdrachten: 450 euro per dag
  • (Digitaal) grafisch ontwerp: 440 euro per dag

*We horen je denken: hé, waarom is het uurtarief bij fotografen zoveel hoger dan de rest? . Wel, daar is een verklaring voor. Fotografen rekenen in hun tarief vaak al extra’s in zoals postproductie en verplaatsingskosten. Bij fotografen zien we trouwens een groot verschil tussen het gemiddelde (110 euro per uur) en de mediaan (80 euro per uur). 

‘Ik ga mij gewoon vergelijken met x of y’

Nog een belangrijke nuance voor we afsluiten: een prijs, da’s iets persoonlijk. Zo betaal jij misschien minder huur, maar heb je andere levensstandaarden dan iemand anders. Of heb jij jouw dagtarief berekend voor 6 uur werk en iemand anders voor 8 uur werk. En heb je al wat jaren ervaring op de teller of is er héél veel vraag naar jouw werk? Dan kan je meer vragen dan iemand die net is begonnen of iemand die meer concurrentie heeft.

Houd dat dus altijd in je achterhoofd. Vergelijken kan en mag, maar jouw uiteindelijke prijs, da’s geheel je eigen keuze.

Benieuwd naar andere inzichten over freelancers?

Over hun opdrachten, kopzorgen en opdrachtgevers? Download hier het Freelancer Focus-rapport van UNIZO, pak er een koffietje bij en verdiep je er even in.

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou tot 20% meer opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Eenmanszaken

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er voor jou als freelancer?

Een nieuw regeerakkoord? Dat heeft een impact op alle facetten van de maatschappij, ook op het leven als zelfstandige. Benieuwd wat er voor jou verandert?

Lees meer
Accountants
Auteursrechten

De fiche 281.45 en andere verplichtingen rond roerende inkomsten

Inkomsten uit auteursrechten zijn roerende inkomsten, net zoals inkomsten uit spaarrekeningen, beleggingen … Bij de uitbetaling van die roerende inkomsten horen administratieve verplichtingen. En leef je die verplichtingen niet na? Dan hangen daar sancties aan vast. We geven je een overzicht van alle verplichtingen en de mogelijke sancties.

Lees meer
Auteursrechten
Eenmanszaken

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er voor auteursrechten?

Sinds 3 februari 2025 is de nieuwe regering een feit. Salut, regering-De Croo. Hello, regering-De Wever. In dat nieuwe regeerakkoord komen ook auteursrechten aan bod. Dat het fiscale gunstregime blijft, staat al vast. Maar wat verandert er precies?

Lees meer