Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Cessie of concessie? Het verschil tussen een overdracht en gebruiksrecht

Je steekt je hart, ziel en creativiteit in een werk en levert het af aan je opdrachtgever. Maar wat mogen zij daar nu precies mee doen, met jouw geleverde werk?

Leestijd
minuten
Auteur
Creative Shelter
Auteursrechten
Eenmanszaken

De auteursrechten op je creatieve werk kan je verlenen op twee verschillende manieren: een cessie of een concessie. Of in mensentaal: een overdracht of gebruiksrecht. Maar wat is precies het verschil tussen beide? 

Het verschil tussen overdracht en gebruiksrecht

Een cessie of overdracht: je staat je rechten volledig af

Heel kort: je draagt al je rechten integraal over aan je opdrachtgever. Die bezit dan op zijn beurt de rechten om je werk te exploiteren (dat wil zeggen dat die je werk gebruikt of de bedoeling heeft om je werk te gebruiken), te reproduceren en te publiceren. 

Kortom: het ‘publiek’ moet je werk zien.

Zelf behoud jij altijd je portfoliorecht. Zoals de naam het zegt: je mag je werk nog altijd tonen in je portfolio. Het doorverkopen aan derden of een gebruikslicentie verlenen, dat mag dan weer niet.

Een concessie of een gebruiksrecht: je leent je rechten uit

Wil je je auteursrechten wel overdragen, maar niet volledig? Dan is een gebruiksrecht wat je zoekt. Je leent de rechten op je gemaakte werk uit, maar zelf blijf jij de eigenaar van je werk. Een gebruiksrecht is enkel voor het doel waarvoor het werk werd gemaakt en is onbeperkt in tijd en ruimte.

Je opdrachtgever kan dus wel aan de slag met je werk, maar jij bepaalt zelf op welke manier. Wil jij nadien je werk ook nog aan derden doorverkopen of een nieuwe licentie verlenen? Dan mag dit allemaal. 

Goede vrienden

Die maken vooraf altijd duidelijke afspraken. Geen addertjes onder het gras of geheimen op de loer, maar klaar en duidelijk op papier hoe het zit. Of ja, digitaal papier.

Maak dus altijd een overdrachtsovereenkomst op. Daarin neem je op hoe je je rechten overdraagt (of uitleent) en verduidelijk je hoe jouw werk geëxploiteerd mag worden, over welke duur en reikwijdte. Veel afspraken, maar des te duidelijker voor jou en je opdrachtgever.

Wij zetten alles voor jou op papier

En werk je samen met Creative Shelter? Dan nemen wij dat van jou over: wij zorgen dat alles netjes op papier staat en de juiste regels gevolgd zijn. Da’s nu eenmaal onze expertise.

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou tot 20% meer opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten
Eenmanszaken

Nieuw jaar, nieuwe verdeelsleutel: 70/30 vanaf 2025

Sinds 1 januari 2025 geldt de 70/30-verdeelsleutel voor wie een vergoeding uit auteursrechten ontvangt: maximaal 70% beroepsinkomsten, 30% auteursrechten. Hier lees je wat dat concreet inhoudt.

Lees meer
Auteursrechten

Auteursrechten in 2025: klaar voor de toekomst met de nieuwe fiscale regels

De drie fases van de overgangsregeling zijn afgerond en de definitieve regels gingen in op 1 januari 2025. Klaar om jouw klanten het komende jaar te begeleiden bij hun auteursrechten? Hier lees je alles wat je moet weten!

Lees meer
Eenmanszaken
Vennootschappen

Peppol, wat is dat eigenlijk?

Het woord dat je ongetwijfeld al voorbij zag komen het afgelopen jaar. Peppol. Dé manier om snel en efficiënt te factureren aan je opdrachtgever. Of andere documenten als offertes of creditnota’s door te sturen. Wat is Peppol en waarom duikt het plots overal op? We leggen het je uit!

Lees meer