Hoeveel wil jij zelf verdienen?
Da’s uiteindelijk de basisvraag. Want als freelancer heb je keuzevrijheid. De keerzijde? Er zijn wel wat knopen die je zelf moet doorhakken, zoals je uur- of dagtarief. Zo heb je het liefst een minimuminkomen dat je kosten dekt, maar mag dromen van een luxeleven ook.
Hoeveel moet je verdienen op jaarbasis?
Da’s uitrekenen hoeveel je nodig hebt op jaarbasis om comfortabel rond te komen. Dat kan dus voor jou iets totaal anders zijn dan voor je buurman die toevallig ook zelfstandige is. Dat getal vormt de basis voor de verdere berekeningen, dus ‘t is essentieel dat je dit zo juist mogelijk inschat. ‘t Hoeft geen millimeterwerk te zijn, maar hoe preciezer, hoe liever. En netto hé, we komen later nog terug op het brutogedeelte.
Vergeet de belastingen en sociale bijdragen niet
Voor de starters: denk aan je sociale bijdragen. Da’s 20,5% op je netto belastbaar jaarinkomen dat je moet afgeven. Op datzelfde bedrag (min sociale bijdragen) wordt ook jaarlijks je personenbelasting berekend. Hoeveel dat precies is, hangt af van verschillende factoren. Je persoonlijke situatie (alleenstaand, wettelijk samenwonend, kinderen of niet …) speelt een grote rol.
Een vuistregel: als zelfstandige geef je ongeveer de helft van je inkomsten af aan sociale bijdragen en personenbelastingen. Da’s een fameuze hap, dus altijd goed om in je achterhoofd te houden.
Hoeveel uren zal je per jaar werken?
Stond je al eens stil bij hoeveel je weken je wilt werken per jaar en hoeveel uren per dag? Hou het realistisch: 60 uren per week werken is misschien wat te veel van ’t goeie en 15 uur per week misschien net iets te weinig.
En vergeet vooral de vakantie niet! Want vakantie, da’s niet factureren en dat betekent dus ook: geen loon. Dus vergelijk eens met iemand in loondienst. Voor een 38-uren week krijg je 20 dagen verlof. Is het een 40-uren week? Dan komen daar 12 dagen ADV* bij. Dus neem jij als freelancer graag meer verlof, of hoeft dat niet?
*arbeidsduurverkorting, da’s dus ietsje meer werken in de week en in ruil krijg je daar extra verlof door.
De tariefbeïnvloeders
Om je freelancetarief te bepalen, ga je voor jezelf heel wat rekensommen maken. En denk breed, want hoe ga je werken zonder internet? Hoe zit het met die comfortabele bureaustoel waar je 8 uur per dag je broek aan slijt? En vooral: belastingen, sociale bijdragen, je accountant … Allemaal losse onderdelen die je tarief mee vormgeven.
Vaste kosten
Dat zijn zo van die kosten om je zaak draaiende te houden. De huur van je bureau of kosten van de coworking, de wifi die je nodig hebt om bestanden door te sturen naar de andere kant van de wereld, abonnementen voor al die software … Dus, pak die spreadsheet erbij en begin maar te noteren!
Jouw jaren aan ervaring
Want hoe lang je al iets doet, hoe beter je weet je wat je doet. Da’s goud waard. Dat zie je bijvoorbeeld ook in vacatures: soms zoeken ze een junior, de andere keer een senior. En aan die jaren ervaring hangt een prijskaartje.
Jouw meerwaarde
Is er weinig concurrentie in wat jij aanbiedt? Noem je jezelf weleens ‘limited edition’? Was de deadline eigenlijk gisteren en kreeg je vandaag de opdracht? Offer je een weekenddag op? Dan kan je daar ook gerust een toeslag voor vragen. ‘t Zijn allemaal redenen om wat meer te vragen voor het werk dat jij doet.
De extra’s
Als je in loondienst werkt, dan heb je extra’s. Denk maar aan vakantiegeld, een eindejaarspremie, bonussen, betaalde ziektedagen … Da’s altijd een goeie om je achterhoofd te houden bij het bepalen van je tarief: gun jezelf een extraatje om je spaarrekening te spijzen.
De regel van 3
Je prijszetting wordt beïnvloed door 3 factoren. In een droomscenario vink je ze allemaal af, maar probeer er altijd 2 te hebben: tijd, kwaliteit en prijs. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar, als je sleutelt aan het andere beïnvloedt je sowieso het andere.
En dan nu de vertaling naar de praktijk
Je bent freelancer in hoofdberoep in de creatieve sector. Je werkt zo’n 20 dagen per maand, 7,5 uren per dag. Dat is een gemiddelde natuurlijk, want als freelancer zal dat de ene week wel wat meer zijn, de andere week wat minder. En er zijn natuurlijk ook dagen waarop je wel werkt, maar niets kan factureren. Als je je boekhouding doet of aan je personal branding werkt. Laten we er dus van uitgaan dat je maandelijks zo’n 20 dagen 5 uur kan factureren.
We leerden al dat het gemiddelde uurtarief voor creatieve freelancers 75 euro is. We rekenen dus verder met dat getal. Als je maandelijks 100 uur factureert aan 75 euro per uur, dan is dat 7.500 euro.En daar geef je dus meer dan de helft van af aan kosten en Vadertje Staat.
Je kosten! Enkel jij kan die exact berekenen, maar gemiddeld is dat 20%. Denk aan de afschrijving van je gsm en laptop, een gsm- en internetabonnement, je auto, je boekhouder, bureaumateriaal, zakendiners, lidmaatschappen van de software die je maandelijks gebruikt.
Lijst het op in een spreadsheet en vergelijk. Is dit meer dan 20% van je verwachte inkomen? Dan kan je je tarief wat opschalen. Is dat minder, dan kan je eventueel verlagen (of extra kosten maken hé!).
In dit rekenvoorbeeld komt 20% kosten neer op 1.500 euro per maand.
Die sociale bijdragen. Die worden berekend op je ‘loon’, na aftrek van die kosten. Gemiddeld is dat zo’n 20,5%. Da’s hier zo’n 1.230 euro.
En zo blijf je bijvoorbeeld al maar over met 4.770 euro bruto. En dan is ’t aan de belastingen natuurlijk. Nog eens zo’n 34% die je moet afgeven, of in dit geval zo’n 1.626 euro.
Je uiteindelijke nettoloon? Zo’n 3.144 euro. Dat klinkt veel, maar hou er rekening mee dat je geen maaltijdcheques, eindejaarspremie, vakantiegeld, betaalde ziekte, CAO90-bonus, winstpremie ... hebt. Zorg er dus voor dat je (in de mate van het mogelijke) beloond wordt voor het risico dat je neemt als freelancer.
Meer netto overhouden dankzij auteursrechten
Je kan ook tot 20% meer netto aan overhouden, via auteursrechten. Test hier of jij in aanmerking komt! En die auteursrechten kan je snel en eenvoudig factureren via ons facturatieplatform.
Zelf rekenen?
Ga je zelf graag aan het rekenen? Met deze tool kan je zelf enkele cijfers invullen en wat bijsturen waar je wilt. Zo kan je de berekening nog meer afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Bouw je graag al pensioen op, wil je graag een gewaarborgd inkomen? Dat kan je hier mee in rekening nemen. Let wel: deze calculator houdt geen rekening met auteursrechten.
Vergeet vooral niet
Klanten betalen je voor het werk dat jij doet, de meerwaarde die je voor hen kan betekenen. Ze kunnen bij iedereen aankloppen - da’s waar - maar er is altijd wel een reden waarom ze net bij jou komen. Je werkt misschien met meer precisie, sneller dan een ander, met een insteek die ze nog niet eerder zagen …
Want wat je doet, daar mag je trots op zijn en daar mag je een prijs tegenover zetten. We got your back!
Meer netto overhouden? Test of jij in aanmerking komt voor auteursrechten en zie meteen hoeveel het je extra kan opleveren.

