Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Nieuw jaar, nieuwe verdeelsleutel: 70/30 vanaf 2025

Aan auteursrechten hangen extra centen vast en da’s te danken aan het fiscaal gunstregime. De regelgeving daarrond werd de laatste jaren strenger en duidelijker. Het belangrijkste gevolg? Sinds 1 januari 2025 geldt er een nieuwe verdeelsleutel van 70/30. “Verdeelsleutel? Vertel me meer”, horen we jou denken. Awel, u vraagt, wij draaien: hier lees je er alles over.

Leestijd
minuten
Auteur
Auteursrechten
Eenmanszaken

Over auteursrechten en de verdeelsleutel

Wie auteursrechtelijk beschermd werk maakt, kan daar een vergoeding voor ontvangen. Omdat die vergoeding voor auteursrechten lager wordt belast dan je beroepsinkomsten, kan je daar heel wat extra netto aan overhouden.

Je werk bestaat deels uit uitvoerend werk (lees: schrijven, filmen, editen…) en deels uit auteursrechten, dus mag ook maar een deel van je inkomsten bestaan uit een auteursvergoeding. Daarom is er de verdeelsleutel: die bepaalt welk percentage van je inkomsten uit een vergoeding voor auteursrechten mag bestaan.

Hoe was het vroeger?

Tot en met 2023 gold de verdeelsleutel 50/50. Dat wil zeggen dat een creatieve prestatie voor de helft werd beschouwd als beroepsinkomsten, de andere helft als een vergoeding voor auteursrechten. Maar da’s dus passé.

Sinds de aankondiging van de wetswijziging en de inperking van het toepassingsgebied, is er wel wat veranderd.

  • De IT-sector viel uit de boot.
  • Er werd een overgangsregeling in het leven geroepen: de verdeelsleutel van 50/50 werd 60/40 in 2024 en 70/30 in 2025. 

Auteursrechten in 2025? Zo gaat het in zijn werk! 

Op 1 januari 2025 ging de laatste fase van de overgangsregeling van start: de verdeelsleutel werd officieel vastgeklikt op 70/30. Lees: minimum 70% beroepsinkomen en maximum 30% auteursrechten.

Die verdeelsleutel is van toepassing voor iedereen die creatief en auteursrechtelijk beschermd werk maakt en daar een vergoeding voor ontvangt.

Wat betekent dat concreet?

Het fiscale voordeel krimpt, want het percentage van je inkomsten dat voordelig belast wordt, verkleint. Maar ook al is het voordeel kleiner, het is en blijft een duidelijk voordeel. Auteursrechten verzilveren als freelancer is dus altijd een goede move om je belastingen de kop in te drukken. 

Want zeg nu zelf, wie staat er te springen om meer belastingen te betalen dan nodig, niemand toch?

Meer weten over het fiscale gunstregime voor auteursrechten? Lees de blog ‘Minder belastingen op auteursrechten: hoe werkt dat precies?’.

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou tot 20% meer opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten

Auteursrechten in 2025: klaar voor de toekomst met de nieuwe fiscale regels

De drie fases van de overgangsregeling zijn afgerond en de definitieve regels gingen in op 1 januari 2025. Klaar om jouw klanten het komende jaar te begeleiden bij hun auteursrechten? Hier lees je alles wat je moet weten!

Lees meer
Eenmanszaken
Vennootschappen

Peppol, wat is dat eigenlijk?

Het woord dat je ongetwijfeld al voorbij zag komen het afgelopen jaar. Peppol. Dé manier om snel en efficiënt te factureren aan je opdrachtgever. Of andere documenten als offertes of creditnota’s door te sturen. Wat is Peppol en waarom duikt het plots overal op? We leggen het je uit!

Lees meer
Eenmanszaken

Wat betekent de nieuwe aansprakelijkheidswet van 2025 voor creatieve freelancers?

In deze blog vind je alles wat je nodig hebt om ook in 2025 op beide oren te kunnen slapen: van de nieuwe aansprakelijkheidsregels tot hoe Creative Shelter jou helpt om veilig en zonder zorgen creatief te blijven zijn.

Lees meer