Is het sop de kool waard? Dat is altijd de vraag als het om de oprichting van of de overschakeling naar een vennootschap gaat. Er komt meer papierwerk bij kijken dan bij een eenmanszaak, meestal zelfs een notaris. En ook al is het minimumkapitaal verminderd in de voorbije jaren, een vennootschap beginnen, is nog altijd niet gratis.
De klassieke pro’s en contra’s
Wat zijn dan de klassieke argumenten die je in stelling brengt? Je zal waarschijnlijk pleiten voor een vennootschap wanneer je klanten:
- Privévermogen veilig willen stellen (dat kan in een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)
- Fiscaal willen optimaliseren (zodat ze kunnen spreiden in de tijd en een spaarpotje kunnen aanleggen)
- Extra investeringen willen doen (want vennoten bieden kansen om te groeien)
De argumenten zijn zowel juridisch als fiscaal. Enerzijds wil je jouw klanten zo goed mogelijk beschermen, anderzijds wil je dat zij meer overhouden van hun harde werk. You know the drill. Over een vennootschap zal je niet beginnen bij een starter die nog met een beetje koudwatervrees zit en ook niet bij iemand die weinig omzet draait. Door de band genomen, is 75.000 euro belastbaar inkomen de grens die bij veel accountants het lampje van ‘eenmanszaak’ naar ‘vennootschap’ doet springen.
Auteursrechten veranderen het verhaal
En daar zit het hem nu. Het belastbaar inkomen. Wie auteursrechten aanrekent, doet dat belastbaar inkomen namelijk enorm dalen. Denk bij auteurs niet enkel aan schrijvers of kunstenaars. Vormgevers, vertalers, copywriters, fotografen, marketeers (en tot voor kort IT’ers): dat zijn allemaal beroepen die hun facturen makkelijk kunnen splitsen in beroepsinkomen en auteursrechten. Op die auteursrechten is wel roerende voorheffing verschuldigd, maar dat is peanuts in vergelijking met de belasting op het beroepsinkomen én ze zijn vrijgesteld van sociale bijdragen.
De maximumpot aan fiscaal interessante auteursrechten die iemand kan innen in 2024 bedraagt 75.360,00 euro. Dat doet dus wel iets met die drempel van 75.000 euro van daarnet. En als die auteursrechten 30% zijn van wat er binnenkomt, dan zou je klant al 182.675 euro mogen factureren voordat het op het gebied van auteursrechten fiscaal interessant wordt om aan een vennootschap te beginnen. Dan zijn de kosten nog niet meegerekend, dus in realiteit ligt de drempel nog hoger.
Het blijft een kwestie van wikken en wegen
251.200 euro is natuurlijk extreem, omdat je nog steeds zo’n 175.000 euro beroepsinkomsten hebt die wel volop belast worden. Maar voor een eenmanszaak die rond de 75.000 factureert, is het zeker niet voordeliger om zomaar naar een vennootschap over te stappen. Het is dus niet zo dat een eenmanszaak altijd the way to go is voor wie minder dan 251.200 euro omzet heeft.
Stan De Vocht, CEO en juridisch expert bij Creative Shelter, nuanceert. “Fiscaal gezien is er moeilijk een speld tussen te krijgen: je doet gewoon een enorm belastingvoordeel door gedeeltelijk in auteursrechten te factureren”, zegt hij. “Veel accountants houden daar effectief te weinig rekening mee. Maar de andere argumenten spelen nog altijd, bijvoorbeeld als het gaat om aansprakelijkheid.”
Een creatieve freelancer die een fout maakt, kan soms persoonlijk aansprakelijk zijn. Denk maar aan een grafisch ontwerper die een foutieve versie van een magazine aan de drukker bezorgt. Stan: “Dat is slecht nieuws, omdat bij een eenmanszaak het hele privévermogen in het vizier komt. Het blijft dus altijd een kwestie van praten met je klant. Een copywriter is geen codeur, en een illustrator is geen beëdigde vertaler. Ook werken met personeel is iets heel anders. Maar het zou jammer zijn om die piste van auteursrechten niet te verkennen voor je een creatieve eenmanszaak met de rompslomp van een vennootschap opzadelt.”
Als de kool veel meer waard is dan het sop
Gaat het dan echt om zoveel geld? Ja. Als je klant 251.200 euro factureert, waarvan 30% in auteursrechten, dan zal er daarvan (rekening houdend met 20% kosten) ongeveer 36.361 euro méér overblijven dan wanneer het beroepsinkomen de volle pot uitmaakt. Netto. Om zo een bedrag uit een vennootschap op een privérekening te krijgen, zal die persoon zeer hard moeten werken én lang moeten wachten.
Stan maakt het concreet met een voorbeeld. “We hadden een grafisch designer die als vennootschap 75.000 euro binnenhaalde. Hij maakte 60.000 euro kosten, inclusief de 45.000 bezoldiging die hij zichzelf uitbetaalde. Daarvan bleef er na sociale bijdragen en personenbelasting ongeveer 26.000 euro over. Op zijn 15.000 euro winst betaalde hij dan weer 20% vennootschapsbelasting. Bleef over: 12.000 euro die hij enkel op zijn privérekening kon krijgen na 30% roerende voorheffing, of 15% als hij dat over drie of vijf jaar wou spreiden, netto maximum 10.200 euro. Dat komt in totaal op iets meer dan 36.000 euro uit, ten vroegste na 3 jaar.Sinds hij teruggeschakeld is naar een eenmanszaak en factureert via Creative Shelter, houdt hij zo’n 40.100 euro per jaar netto over. Dat is netto 4.100 euro (met dividenden na drie of vijf jaar aan 15%) of 5.700 euro (met direct uitgekeerde dividenden aan 30%) meer.”
Dat extra bedrag kan je dan ook onmiddellijk gebruiken, en moet je niet drie tot vijf jaar parkeren in je vennootschap of gaan lenen van je eigen vennootschap. De winst die je maakt als vennootschap, moet je een tijdje vastzetten voor je ze kan uitkeren op een fiscaal voordelige manier. Een eenmanszaak die gebruik maakt van auteursrechten, kan dat geld privé uitgeven of investeren van zodra de factuur betaald is.
En er kan nog een voordeel zijn. Want wie als vennootschap terugschakelt naar een eenmanszaak, kan langs de kassa passeren. Auteursrechten kunnen in een vennootschap namelijk ook retroactief geïnd worden. Maar dat is een ander verhaal.
Hallo, Creative Shelter?
Samengevat: niet alle klanten zijn gelijk en soms blijft een vennootschap de veilige keuze. Maar als je de weg via auteursrechten nog niet bekeken hebt, verwijs dan niet zomaar door naar de notaris, enkel op basis van een klassiek financieel plan. Of geef ons huiswerk (maak een afspraak) zodat een accountmanager het eens voor een concrete case kan becijferen.