Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Het nieuwe regeerakkoord: wat verandert er voor auteursrechten?

Sinds 3 februari 2025 is de nieuwe regering een feit. Salut, regering-De Croo. Hello, regering-De Wever. In dat nieuwe regeerakkoord komen ook auteursrechten aan bod. Dat het fiscale gunstregime blijft, staat al vast. Maar wat verandert er precies?

Leestijd
minuten
Auteur
Auteursrechten

Wat staat er in het regeerakkoord over auteursrechten?

Een copy-paste uit het nieuwe regeerakkoord:  "Het fiscale regime voor auteursrechten zal worden uitgebreid om een einde te maken aan de bestaande discriminatie tussen digitale beroepen (die momenteel niet van het regime kunnen profiteren volgens de fiscus) en andere beroepen. Werken die beschermd zijn onder boek XI, titel 6, van het Wetboek van Economisch Recht zullen in aanmerking komen voor het fiscale regime van auteursrechten."

Wat betekent dat nu precies?

Wel, het korte antwoord is: dat is nog niet 100% zeker. De passage in het regeerakkoord laat nog veel ruimte voor interpretatie. Het is nu aan minister Jambon om het akkoord uit te voeren en met een wetsontwerp te komen. 

Dus: zolang die wet niet in werking is, verandert er niets. Maar wij volgen hier elk nieuw artikel dat binnensijpelt. Als er iets zou veranderen, dan lees je het hier!

Wat is de mogelijke impact op de regeling rond auteursrechten?

Het ziet ernaar uit dat de impact op de regeling rond auteursrechten alleen maar positief is. De doelgroep verbreedt, zodat er opnieuw meer mensen in aanmerking komen. Anders gezegd: meer mensen kunnen van het fiscale voordeel genieten. 

Digitale beroepen, die met de hervorming van de Vivaldi-regering uit de boot vielen, zouden opnieuw in aanmerking komen. (“Werken die beschermd zijn onder boek XI, titel 6, van het Wetboek van Economisch Recht zullen in aanmerking komen voor het fiscale regime van auteursrechten.”) Goed nieuws voor de IT-sector, dus! 

En ook de 70/30-verdeelsleutel blijft voorlopig gelden. Volgens sommige bronnen wordt het auteursrechtenregime volledig teruggeschroefd naar de regeling pre-Vivaldi, maar zo staat het niet in het regeerakkoord. Daar is dus nog niets over bekend.

Creative Shelter volgt alles op

Nieuw wetsontwerp? Verdere verduidelijkingen? Wij volgen alles van dichtbij voor je op. Factureer je al via Creative Shelter? Dan kan je op beide oren slapen, want er verandert helemaal niets voor jou.

Denk je dat je binnenkort (opnieuw) in aanmerking komt en zit je op hete kolen? Volg ons op LinkedIn, op Instagram of check geregeld onze blog. We keep you posted!

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou tot 20% meer opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten
Eenmanszaken

Nieuw jaar, nieuwe verdeelsleutel: 70/30 vanaf 2025

Sinds 1 januari 2025 geldt de 70/30-verdeelsleutel voor wie een vergoeding uit auteursrechten ontvangt: maximaal 70% beroepsinkomsten, 30% auteursrechten. Hier lees je wat dat concreet inhoudt.

Lees meer
Auteursrechten

Auteursrechten in 2025: klaar voor de toekomst met de nieuwe fiscale regels

De drie fases van de overgangsregeling zijn afgerond en de definitieve regels gingen in op 1 januari 2025. Klaar om jouw klanten het komende jaar te begeleiden bij hun auteursrechten? Hier lees je alles wat je moet weten!

Lees meer
Eenmanszaken
Vennootschappen

Peppol, wat is dat eigenlijk?

Het woord dat je ongetwijfeld al voorbij zag komen het afgelopen jaar. Peppol. Dé manier om snel en efficiënt te factureren aan je opdrachtgever. Of andere documenten als offertes of creditnota’s door te sturen. Wat is Peppol en waarom duikt het plots overal op? We leggen het je uit!

Lees meer