Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Kom ik in aanmerking voor een auteursvergoeding?

Auteursrecht is niet alleen voor schrijvers, muzikanten en zo. Ook als copywriter, grafisch ontwerper, fotograaf … kan je recht hebben op een (fiscaal vriendelijke) auteursvergoeding.

Leestijd
minuten
Auteur
Creative Shelter
Auteursrechten

Wie krijgt auteursrechten, aan welke voorwaarden moet je voldoen en vooral: kom jij ervoor in aanmerking? Wij hebben er een handige checklist voor.

Een wirwar aan regels, veel kleine lettertjes, strenge voorwaarden en zoveel meer. Auteursrechten lijken complex, maar zeker de moeite waard om je erin te verdiepen. Ah ja, want een vergoeding voor je auteursrechten wordt een pak lager belast. Dus als je auteursrechten kan factureren, dan hangen daar extra centen aan vast. Die laat je toch niet liggen?

Benieuwd of jij als zelfstandige in aanmerking komt voor die extra centen?
Tijd om hokjes af te vinken!

1. Je bent zelfstandige in hoofd- of bijberoep.

Al een eerste ‘check’? Ideaal!
Of je nu zelfstandige bent in hoofd- of bijberoep, als eenmanszaak of vennootschap, dat speelt allemaal geen rol om een vergoeding voor auteursrechten te kunnen ontvangen. Hoe je die auteursrechten uiteindelijk verzilvert, hangt wél af van je ondernemingsvorm, maar da’s nog andere koek. Voor nu: check, eerste vereiste afgevinkt!

2. Je maakt werk dat auteursrechtelijk beschermd is.

Jouw werk heeft een concreet uitgedrukte vorm (het is dus meer dan een idee) en is origineel: het draagt jouw persoonlijke stempel. Dat zijn de vereisten voor auteursrechtelijk beschermd werk, kort samengevat. Voldoet jouw werk daaraan? Voilà, de tweede voorwaarde om auteursrechtelijk beschermd te zijn, in the pocket. Opfrisser nodig van het auteursrecht? Lees onze blog ‘Auteursrecht. Wat is dat eigenlijk?’.

3. Je doet je werk (grotendeels) zelf.

Belangrijke check, want het auteursrecht beschermt de auteur. En daarmee bedoelen we: de maker van een concreet en origineel werk. Stel dat je samenwerkt met iemand en zo een deel van het creatieve werk uit handen geeft, dan kan je op dat gedeelte geen auteursrechten ontvangen.

4. Je opdrachtgever gebruikt je werk ook echt.

En met dat ‘gebruik’ bedoelen we dat hij/zij/hen iets met je werk ‘doen’. Om eens met wat wettelijke termen te gooien: je opdrachtgever publiceert je werk (dat noemen we dan een mededeling aan het publiek) of reproduceert je werk.

5. Je kent je rechten toe of draagt ze over.

Auteursrechten bezitten, betekent niet per se dat je er extra centen mee verdient.

Wanneer wel? Als jij je rechten overdraagt of toekent. Anders gezegd: als iemand anders met je werk aan de slag mag.

Wanneer niet? Stel, je bent kunstenaar. Natuurlijk bezit je de auteursrechten op alles wat je schildert, tekent of beeldhouwt. Maar als iemand je werk koopt, krijgt die zo goed als nooit de rechten op dat werk. Dan draag je de rechten dus niet over en ken je geen rechten toe, waardoor je ze ook niet in rekening kan brengen.

6. Je vraagt een vergoeding voor het toekennen van je rechten

Voldoe je aan alle voorwaarden? Top! Maar die auteursvergoeding is natuurlijk niet automatisch geregeld. Eerst moet je de omvang van jouw auteursvergoeding bepalen en daar met je opdrachtgever afspraken over maken. Pas wanneer jij expliciet een vergoeding vraagt, kan je die ook ontvangen.

En, volledige checklist afgevinkt? Dan kom jij waarschijnlijk in aanmerking voor auteursrechten. Heb je nog twijfels? Doorloop dan de ‘Kom ik in aanmerking’-test. Die gaat nog wat meer in detail.

Als je in aanmerking komt voor een auteursvergoeding, kan Creative Shelter je helpen om wettelijk met alles in orde te zijn en kan je meteen starten met het verzilveren van jouw auteursrechten.

Extra info nodig?

Benieuwd naar het hoe, wat en waarom van auteursrechten? In de blog ‘Auteursrecht. Wat is dat eigenlijk?’ vind je alle antwoorden.

Of hoor je al die informatie graag eens van een van onze experten? Die leggen alles met veel plezier en heel helder uit in een infosessie van 20 minuten. Inschrijven maar!

Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou gemiddeld zo’n 25% extra inkomsten opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten
Eenmanszaken

Cessie of concessie? Het verschil tussen een overdracht en gebruiksrecht

De auteursrechten op je creatieve werk kan je verlenen op twee manieren: cessie of concessie. Of in mensentaal: overdracht of gebruiksrecht. Wat is precies het verschil?

Lees meer
Auteursrechten
Fiscaliteit

'Je kan werkelijke beroepskosten en het kostenforfait blijven combineren'

Hoe verdeel je beroeps- en auteurskosten optimaal en wat is het standpunt van de fiscus? We staken ons licht op bij Gertjan Verachtert en Megi Rroku van Sansen International Tax Lawyers.

Lees meer
Auteursrechten
Eenmanszaken

Auteursrechten: kan ik dat niet zelf regelen?

Auteursrechten zelf regelen? Dat kan. Je tekent dan wel voor een hoop extra werk, veel stappen die je nauwkeurig moet opvolgen én deadlines die je niet uit het oog mag verliezen. We loodsen je door alle voorwaarden die daarbij horen.

Lees meer